36 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Тестове: Електрифицирани пътища вместо зарядни станции

Швеция проучва възможността за електрически пътища, които зареждат електромобили в движение, пише Ekonomic bg. В град Лунд се тества демонстрационен проект, наречен EVolutionRoad, информира наскоро BBC.

Колата, използвана за проекта, изглежда обикновена, но всъщност под нея има метална лента, която влиза в контакт с електрифицирана релса и може да се зарежда, докато е в движение. Пътят, на който са монтирани релсите, се състои от къси сегменти, които всъщност включват захранването под превозното средство. Захранването следва превозното средство, така че да получава постоянен ток от пътя.

Технологията тук не е безжична. Нарича се проводящо зареждане. Електричеството протича към превозното средство през метална лента, която се плъзга по релсата. Камера следва led светлините, докато антенна система и серия от сензори гарантират, че само определени секции имат ток под напрежение. Системата идентифицира автомобила и така собственикът може да бъде таксуван за потреблението на енергия.

Отдолу има антенен приемник. Така че превозното средство идва, изпраща сигнал. Това ще включи захранване от 650v, когато превозното средство е над него. И след това, когато отмине, веднага ще се изключи“, разказва представител на проекта.

Elonroad, фирмата зад технологията, твърди, че електрическите пътища имат повече смисъл от изграждането на огромна мрежа от станции за зареждане. Системата, вградена в пътя, работи с всички видове четириколесни превозни средства. За да я тестват, автомобилите на Tesla и Nissan са модифицирани, въпреки че проектът няма връзка с тези компании. Технологията е приложена на местен автобус и търговски ван.

Остава обаче открит въпрос – колко безопасно е наличието на електрически ток по средата на пътя?

„Вярваме, че имаме наистина безопасна система, която не можете да хакнете и тя незабавно ще спре подаването на ток към пътя, ако някой се опита да я компрометира“, заявяват от компанията новатор. В Швеция се подготвя проект за изграждане на първия постоянен електрифициран път в страната до 2025 г. Така че може би в не много далечното бъдеще ще можем да зареждаме колите, докато шофираме.

Нови релси се подготвят за високоскоростни тестове в Белгия, а стартиращата компания гледа отвъд градовете към пътищата, свързващи пристанищата и индустриалните обекти.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ