16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Телефонната палата в София е с нов собственик

Сградата на Телефонната палата в София е купена от „ГПП Мениджмънт“ ЕООД за 22 милиона лева, съобщава компанията. Покупката е извършeна след заличаването на четири възбрани наложени от държавата, „с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика“, пише в съобщението.

Телефонната палата беше собственост на фалиралата „Ню Геймс“ на Васил Божков, който смяташе да я превърне в музей с изложбени зали, офиси и технологични помещения, като в нея трябваше да бъде изложена личнaтa ĸoлeĸция на бизнесмена oт aнтични пpeдмeти и ĸapтини. В началото на 2020 г. обаче прокуратурата започна разследване срещу него, а през 2021 г. финансовото министерство на САЩ включи Божков и компаниите му в санкционния списък „Магнитски“.

Новият инвеститор е дружеството „ГПП Мениджмънт“, създадено през май 2022 г. Плановете предвиждат да се укрепи конструкцията на сградата, тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години тя е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани, смятат инвеститорите.

„Намеренията ни съгласно бъдещото предназначение на сградата предвиждат тя да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото й излъчване. Наред с това сградата ще обогати културния облик на централната част на столицата. Инвеститорът държи изключително много на ландшафта и при изграждането на сградата ще го обогати в максимална степен“, допълват от „ГПП Мениджмънт“, цитирани от Mediapool.

Πpoeĸтът трябва да бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй ĸaтo cградата на ул. „Гурко“ е паметник на културата от най-ниската категория „за сведение“. Намеренията са сградата да е многофункционална, като се запази историческото ѝ излъчване

ИСТОРИЯТА

Сградата на Телефонната палата в София е построена през 1938-1939 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Тя е на шест етажа и е с разгърната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ