5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Таланти за човечност и природа“ събира архитекти и артисти в творческа програма

„Таланти за човечност и природа“ ще събере млади и активни архитекти и урбанисти, художници, дизайнери, автори на приложни изкуства, музиканти, писатели, поети и журналисти, и други творци за участие в лятната програма за творчество, ангажирано с мира, насилието и дискриминацията, замърсяването на природата и други проблеми на съвременността.

Отправна точка на креативния процес дава творческата и лична история на двама именити художници от различни епохи на най-новата българска история. Това са Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров – ДиКиро с личната инициатива на наследниците им за опазване на уникална монументална творба, свързваща двамата. А именно – сграфито „Майстора и неговите модели“, изработено от ДиКиро през 1975 г. в София.

Първото събитие от „Таланти за човечност и природа“ ще се проведе на 10 юни.

Първото събитие в рамките на програмата е дискусионно ателие, на което участниците ще имат възможност да обсъдят съвременни обществени проблеми съвместно с граждански активисти, журналисти и експерти в областта на изкуството, архитектурата и социалните науки. То ще се проведе на 10 юни 2022 г. пред фамилния дом с творбата на ДиКиро в София.

Програмата ще предложи на участниците и възможност за работа по собствени творчески проекти, които креативно пресичат изкуството с актуални обществени проблеми. А така също и менторска подкрепа от водещи експерти – всички, исторически свързани по един или друг начин с Майстора и ДиКиро.

Експерти и ментори:

Ро Антонова-Кирова, съпруга и муза на Димитър Киров – ДиКиро и родственица на Владимир Димитров-Майстора; Павел Антонов, PhD, наследствен родственик на Майстора и ДиКиро, управляващ редактор и съучредител на БлуЛинк; собственик на сграфито “Майстора и неговите модели” от ДиКиро; Проф. Чавдар Попов, български историк на изкуството; арх. Елица Панайотова, ръководител на архитектурно студио “Скица”, урбанист, концептуален проектант на обект “Сливница 263”, включващ съхраняване и консервиране на сграфито “Майстора и неговите модели” от ДиКиро; Елена Методиева – Мечка, музикант, композитор, наследствен сродник на Майстора; Марин Бекирски, водещ реставратор на сграфитото, възстановил предишни други творби на ДиКиро; Ели Тодорова, уредник на Музей на Нов български университет.

Участниците ще дискутират артистичните аспекти на ангажирането с обществени проблеми – от началото, средата, края на 20 век и в наши дни, разположени в следните измерения:

мир – насилие: Ресурсни произведения: “Посветено на Пикасо и Guernica”, “Разстрел” , “Армения”, “Апокалипсис”- от Димитър Киров; военни графики и илюстрации от Майстора;

омраза – толерантност – свобода: цикъл “Изгорелите икони”, “Икар” от ДиКиро, “Забулени жени” от Майстора;

опазване – унищожаване на природата: Флорални и природни елементи в творчеството на Майстора; рисунки сред природата; “Пеизажи от Пловдив” – пролет, лято, есен, зима на ДиКиро;

равноправие – дискриминация: Кръстове и джамии, родните градове;

социално равенство – експлоатация, солидарност – егоизъм: “Закуската на работника” – ДиКиро, “Помощ за демократична Корея” – Майстора.

Желаещите студенти могат да кандидатстват за участие в програмата като попълнят онлайн формуляр до 5 юни 2022 г. Във формуляра след да опишат социална или гражданска кауза, която ги вдъхновява.

Програмата се осъществява като част от проект „Наследство на ДиКиро в млади ръце – гражданско участие във възстановяването на сграфито за Владимир Димитров – Майстора в София“.

Осъществените проекти ще бъдат представени в Музея на Нов български университет през есента на 2022 г.

Related Articles

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...

Откриват паметник на Колю Фичето пред сградата на КСБ

На 30 ноември от 13:00 ч. пред сградата на Камарата на строителите в България ще се състои официалното откриване на паметник на Колю Фичето....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ