16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Таланти за човечност и природа“ събира архитекти и артисти в творческа програма

„Таланти за човечност и природа“ ще събере млади и активни архитекти и урбанисти, художници, дизайнери, автори на приложни изкуства, музиканти, писатели, поети и журналисти, и други творци за участие в лятната програма за творчество, ангажирано с мира, насилието и дискриминацията, замърсяването на природата и други проблеми на съвременността.

Отправна точка на креативния процес дава творческата и лична история на двама именити художници от различни епохи на най-новата българска история. Това са Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров – ДиКиро с личната инициатива на наследниците им за опазване на уникална монументална творба, свързваща двамата. А именно – сграфито „Майстора и неговите модели“, изработено от ДиКиро през 1975 г. в София.

Първото събитие от „Таланти за човечност и природа“ ще се проведе на 10 юни.

Първото събитие в рамките на програмата е дискусионно ателие, на което участниците ще имат възможност да обсъдят съвременни обществени проблеми съвместно с граждански активисти, журналисти и експерти в областта на изкуството, архитектурата и социалните науки. То ще се проведе на 10 юни 2022 г. пред фамилния дом с творбата на ДиКиро в София.

Програмата ще предложи на участниците и възможност за работа по собствени творчески проекти, които креативно пресичат изкуството с актуални обществени проблеми. А така също и менторска подкрепа от водещи експерти – всички, исторически свързани по един или друг начин с Майстора и ДиКиро.

Експерти и ментори:

Ро Антонова-Кирова, съпруга и муза на Димитър Киров – ДиКиро и родственица на Владимир Димитров-Майстора; Павел Антонов, PhD, наследствен родственик на Майстора и ДиКиро, управляващ редактор и съучредител на БлуЛинк; собственик на сграфито “Майстора и неговите модели” от ДиКиро; Проф. Чавдар Попов, български историк на изкуството; арх. Елица Панайотова, ръководител на архитектурно студио “Скица”, урбанист, концептуален проектант на обект “Сливница 263”, включващ съхраняване и консервиране на сграфито “Майстора и неговите модели” от ДиКиро; Елена Методиева – Мечка, музикант, композитор, наследствен сродник на Майстора; Марин Бекирски, водещ реставратор на сграфитото, възстановил предишни други творби на ДиКиро; Ели Тодорова, уредник на Музей на Нов български университет.

Участниците ще дискутират артистичните аспекти на ангажирането с обществени проблеми – от началото, средата, края на 20 век и в наши дни, разположени в следните измерения:

мир – насилие: Ресурсни произведения: “Посветено на Пикасо и Guernica”, “Разстрел” , “Армения”, “Апокалипсис”- от Димитър Киров; военни графики и илюстрации от Майстора;

омраза – толерантност – свобода: цикъл “Изгорелите икони”, “Икар” от ДиКиро, “Забулени жени” от Майстора;

опазване – унищожаване на природата: Флорални и природни елементи в творчеството на Майстора; рисунки сред природата; “Пеизажи от Пловдив” – пролет, лято, есен, зима на ДиКиро;

равноправие – дискриминация: Кръстове и джамии, родните градове;

социално равенство – експлоатация, солидарност – егоизъм: “Закуската на работника” – ДиКиро, “Помощ за демократична Корея” – Майстора.

Желаещите студенти могат да кандидатстват за участие в програмата като попълнят онлайн формуляр до 5 юни 2022 г. Във формуляра след да опишат социална или гражданска кауза, която ги вдъхновява.

Програмата се осъществява като част от проект „Наследство на ДиКиро в млади ръце – гражданско участие във възстановяването на сграфито за Владимир Димитров – Майстора в София“.

Осъществените проекти ще бъдат представени в Музея на Нов български университет през есента на 2022 г.

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ