26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

С реновирана фасада и нова дограма е най-старата гимназия в страната

Приключи първият етап от ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

В най-старата гимназия в страната – пловдивската Хуманитарна гимназия приключи първият етап от мащабен и дълго чакан ремонт. Сградата, която е една от архитектурните перли на града е с изцяло реставрирана фасада и подменена дограма.

Сега се очаква да бъде подсигурено финансиране за реставрационните дейности вътре в сградата. Първият етап ще включва подмяна на покрива, капандурите и ламаринените обшивки, а след това Западното и Източното крило, съобщи plovdiv24.bg.

Предвидено да се открие цялата носеща конструкция на сградата. След това трябва да се демонтира старото дюшеме, да се обработят дървените носещи конструкции с нужните препарати, гарантиращи пожаробезопасността.

Голяма част дюшемето ще бъде преизползвано, за да не се губи автентичността, а там, където то е похабено или липсващо, ще бъде подменено с ново. Вратите и касите също ще бъдат реставрирани. В Западната част ще бъдат изградени нови санитарни възли на трите етажа.

Към държавата вече е подадена сумата, необходима за продължаване на реставрацията. Вторият етап на ремонта се очаква да започне през лятото, когато приключи учебната година.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ