15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

С реновирана фасада и нова дограма е най-старата гимназия в страната

Приключи първият етап от ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

В най-старата гимназия в страната – пловдивската Хуманитарна гимназия приключи първият етап от мащабен и дълго чакан ремонт. Сградата, която е една от архитектурните перли на града е с изцяло реставрирана фасада и подменена дограма.

Сега се очаква да бъде подсигурено финансиране за реставрационните дейности вътре в сградата. Първият етап ще включва подмяна на покрива, капандурите и ламаринените обшивки, а след това Западното и Източното крило, съобщи plovdiv24.bg.

Предвидено да се открие цялата носеща конструкция на сградата. След това трябва да се демонтира старото дюшеме, да се обработят дървените носещи конструкции с нужните препарати, гарантиращи пожаробезопасността.

Голяма част дюшемето ще бъде преизползвано, за да не се губи автентичността, а там, където то е похабено или липсващо, ще бъде подменено с ново. Вратите и касите също ще бъдат реставрирани. В Западната част ще бъдат изградени нови санитарни възли на трите етажа.

Към държавата вече е подадена сумата, необходима за продължаване на реставрацията. Вторият етап на ремонта се очаква да започне през лятото, когато приключи учебната година.

Related Articles

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...

Община Смолян превръща изгоряло училище в Младежки център

Община Смолян планира да превърне изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Младежки център. Проектът, който вече е одобрен, ще се финансира със...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ