21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в Тутракан. Поводът е Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство. Това съобщиха за БТА от общинската администрация в крайдунавския град.

Организатори на проявата са Министерство на културата, Институтът за исторически изследвания към БАН, Военна академия „Георги Стойков Раковски“, Добруджанският научен институт, Македонският научен институт, Община Тутракан и Историческият музей в града.

Конференцията ще премине в четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти, университетски преподаватели, краеведи.

Сред основните теми, по които ще дискутират участниците в конференцията са: „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа през 1916-1918“, „Отражение на събитията от Добруджанския фронт в изкуството и литературата“, „Мястото на историческите музеи в изследването на Добруджанската история“, „Предизвикателствата пред съвременните музеи“ и др.

Акцент в програмата на събитието е и среща разговор с писателя Захари Карабашлиев.

Събитията са част от насроченото за 18 април откриване на иновативен музеен обект – Мемориал „Тутраканска епопея – 1916“ в село Шуменци.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ