27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

С конкурс: Вдъхват нов живот и визия на Водната кула в Димитровград

Община Димитровград подготвя обявяването на конкурс за реставрация на Водната кула. Тя е най-старата постройка в града и емблематична за него. Конкурсът за цялостна идея и ремонт ще бъде насочен към студентите по архитектура във висшите учебни заведения в страната.

Целта е проектът да предложи не само реновация отвън, но и трансформация на вътрешното пространство с нова функционалност. Сред възможностите са изграждане на галерия, арт зала за семинари и презентации или друга обществена зона.

След избора на най-добрия проект ще бъдат осигурени и средства за реализацията му – от общинския бюджет, уточняват от администрацията в Димитровград. Тяхна справка показва, че сграда не е ремонтирана повече от десетилетие.

ИСТОРИЯТА

Водната кула в града е построена през 1873 г. като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц фон Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград. Служела е за зареждане с вода на парните локомотиви.

До 2018 г. Водната кула е собственост на Холдинг „Български държавни железници“, след което Община Димитровград я откупи за сумата от 33 000 лева.

Районът на жп гарата днес се намира в самото сърце на града. След изграждането на надлеза над жп линията с кръговото кръстовище, кулата още повече засилва значението си за историята на Димитровград, считат урбанисти.

Related Articles

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ