17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Със заем за близо 4.5 млн. лв. ремонтират Дондуковата градина в Пловдив

Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали

Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4.47 млн. лв. Средствата за реконструкцията се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали, гласуваха на редовна сесия общинските съветници от града под тепетата.

Паркът е първата градска градина на Пловдив. Идеята за създаването й е на генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. От 1880г. ландшафтният архитект Люсиен Шевалас се грижи за нейното процъфтяване, а през 1992г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. Поради липса на адекватна грижа и поддръжка паркът е променил драстично първоначалния си облик и е загубил своята уникалност.

В различните периоди и при различните управляващи в градината са добавяни и премахвани различни елементи на парковата среда. Нуждата от реконструкция е все по-видима, но по финансови и други причини се отлага в последните 13 години.

След съгласуване на задание за проектиране от Министерството на културата през 2010г., през 2011г. е възложено изготвянето на технически и работен проект. Пет години по- късно-през 2016г. е актуализирана проектната документация и е издадено разрешение за строеж. Пред 2021-а година документът е презаверен от главния архитект на града.

Related Articles

Предложение: Всеки вход със зарядна станция за електромобил

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове предвижда приетото на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика изменение в Закона...

АПИ с ново ръководство

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, за председател на Управителния съвет на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов. Членове...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ