18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Със заем за близо 4.5 млн. лв. ремонтират Дондуковата градина в Пловдив

Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали

Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4.47 млн. лв. Средствата за реконструкцията се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали, гласуваха на редовна сесия общинските съветници от града под тепетата.

Паркът е първата градска градина на Пловдив. Идеята за създаването й е на генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. От 1880г. ландшафтният архитект Люсиен Шевалас се грижи за нейното процъфтяване, а през 1992г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. Поради липса на адекватна грижа и поддръжка паркът е променил драстично първоначалния си облик и е загубил своята уникалност.

В различните периоди и при различните управляващи в градината са добавяни и премахвани различни елементи на парковата среда. Нуждата от реконструкция е все по-видима, но по финансови и други причини се отлага в последните 13 години.

След съгласуване на задание за проектиране от Министерството на културата през 2010г., през 2011г. е възложено изготвянето на технически и работен проект. Пет години по- късно-през 2016г. е актуализирана проектната документация и е издадено разрешение за строеж. Пред 2021-а година документът е презаверен от главния архитект на града.

Related Articles

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ