13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Със заем за близо 4.5 млн. лв. ремонтират Дондуковата градина в Пловдив

Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали

Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4.47 млн. лв. Средствата за реконструкцията се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който се провали, гласуваха на редовна сесия общинските съветници от града под тепетата.

Паркът е първата градска градина на Пловдив. Идеята за създаването й е на генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. От 1880г. ландшафтният архитект Люсиен Шевалас се грижи за нейното процъфтяване, а през 1992г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство. Поради липса на адекватна грижа и поддръжка паркът е променил драстично първоначалния си облик и е загубил своята уникалност.

В различните периоди и при различните управляващи в градината са добавяни и премахвани различни елементи на парковата среда. Нуждата от реконструкция е все по-видима, но по финансови и други причини се отлага в последните 13 години.

След съгласуване на задание за проектиране от Министерството на културата през 2010г., през 2011г. е възложено изготвянето на технически и работен проект. Пет години по- късно-през 2016г. е актуализирана проектната документация и е издадено разрешение за строеж. Пред 2021-а година документът е презаверен от главния архитект на града.

Related Articles

Пловдив отново ще има ледена пързалка

Пловдив отново ще има ледена пързалка за Коледа. Тя ще бъде изградена на площад „Централен“. Условието, което е поставила Общината към фирмата изпълнител, е...

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас „Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ