34 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

„Сърцето на природата“ – изложба с екологична кауза

Пътуващата лендарт експозиция ще бъде открита на 7 юни

След успешно представяне в НДК, пътуващата фотоизложба „Сърцето на природата“ на Vivia Niki ще гостува в артистичното пространство на MOVE.BG в София. Официалното откриване ще се състои на 07 юни 2023 (сряда) от 18 часа на ул. „Сердика“ №20. Организаторите канят всички почитатели на изкуството да се потопят в магическата и необятна красота на природата. Изложбата ще бъде открита от известния фотограф и организатор на културни събития Емануил Трейман.

Експозицията е посветена на каузата за опазването на околната среда и представя близо 30 фотографии на лендарт композиции. Лендарт е изкуство, което се създава на открито сред природата, като се използват органични материали – почва, камъни, скали, клони, листа, вода и други. Изложбата на Vivia Niki представя разнообразни художествени намеси в природната среда, направени през различни сезони в рамките на една година. Много от произведенията са създадени на трудно и почти недостъпни планински места. Използвани са изцяло естествени елементи от природата, които носят нейния заряд. Целта е творбите да се вписват деликатно и хармонично в специфичните особености на заобикалящия пейзаж.

“Целта на пътуващата изложба „Сърцето на природата“ е да насочи общественото внимание към каузата за опазването на околната среда. Важно е да насърчаваме и възпитаваме децата си в любов към сътворението на природата. Радвам се, че експозицията ще бъде показана именно в Move.bg, които споделят и подкрепят екологични инициативи. За мен лендарт съчетава в себе си много изкуства – скулптура, архитектура, фотография, музика, изобразително и кинетичното изкуство. Всички те са изразени с природни материали и са позиционирани в околната среда“, споделя Vivia Niki – автор на изложбата.

Композициите на Vivia Niki носят послание и призив за отговорност, грижа и любов към природата. Средствата от пътуващата изложба ще бъдат вложени в развитието на различни екологични и образователни проекти. Сред тях са инициативата „Плодна градина“ за засаждане на овощни дървета на територията на Столична община, предстоящата премиера на документалния филм “Между нас и Природата” и много други.

„Сътворените от Vivia Niki малки лендарт композиции са поетични и фини, наситени с емоцията на нейната богата душевност. Инсталациите често са направени от ефимерни и нежни материали, но същевременно са изключително сложни като технология на изпълнение. Централен мотив в изложбата е сърцето, което е символ, обобщение на нейната любов към природата и желанието да запазим красотата й в максимална степен. В други творби е използван камъкът, който е подреден в крехка структура, за да напомня колко крехко е това, което ни заобикаля и ние трябва да го ценим повече. Акцент в изложбата е отношението на автора към природата, което се противопоставя на масовото замърсяване, застрашаващо планетата“, казва проф. д-р арх. Тодор Булев, който откри първата изложба на Vivia Nikiв НДК.

Vivia Niki е завършила Архитектура в УАСГ и Режисура в Нов Български Университет. Учила е също Компютърно Музициране в НБУ, а също и Музикотерапия в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. През по-голямата част от живота си се занимава с изкуства – изобразително изкуство, музика и екология. Участва активно в каузи свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването.

Предстои експозицията да бъде представена и в други български градове.

Related Articles

Община Плевен реновира къщата на примата Гена Димитрова в родния Беглеж

Има проект за превръщането на сградата в музей Община Плевен има идея за създаване на музей на оперната прима Гена Димитрова в родното й село...

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ