11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на изложбата бе организирана практика към катедра “Теория и история на архитектурата” в УАСГ. Целта й бе да се направи проучване и да се изготви единна база данни с информация за всички закрити училища и техния потенциал. Броят на изоставените сгради е малко над 1000, като в момента данните се обработват и ще бъдат публикувани на сайта на павилиона.

Авторите на българския проект „Образованието е придвижване от мрак към светлина” събират информация и през коя година са били закрити училищата, с каква инфраструктура разполага населеното място и др. Според екипа на Архитектурното биенале, колкото по-скоро те са затворили врати, толкова по-голяма е вероятността сградата да е в добро състояние. Амбицията на архитектите е до края на септември да бъде създадена виртуална карта с база данни и тя да бъде публикувана на сайта на павилиона.

Екипът вярва, че определени училища биха могли да приютят нова обществена функция и по този начин да станат притегателна сила за хората. Идеята им е с подходящо стратегическо проучване да се види къде би могло да се случи това.

Проектът “Образованието е придвижване от мрак към светлина” на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България. Демографската криза, обезлюдяването и последиците от него са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

До момента българският павилион на Венецианското архитектурно биенале, което ще продължи до 26 ноември 2023 г., е посетен от близо 16 000 души.

Related Articles

Започва строителството на метрото през район „Слатина“

Първа копка на две от новите шест станции на метрото ще бъде направена на 27 ноември в 13:00 часа, срещу зала „Арена София“. Това...

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ