21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на изложбата бе организирана практика към катедра “Теория и история на архитектурата” в УАСГ. Целта й бе да се направи проучване и да се изготви единна база данни с информация за всички закрити училища и техния потенциал. Броят на изоставените сгради е малко над 1000, като в момента данните се обработват и ще бъдат публикувани на сайта на павилиона.

Авторите на българския проект „Образованието е придвижване от мрак към светлина” събират информация и през коя година са били закрити училищата, с каква инфраструктура разполага населеното място и др. Според екипа на Архитектурното биенале, колкото по-скоро те са затворили врати, толкова по-голяма е вероятността сградата да е в добро състояние. Амбицията на архитектите е до края на септември да бъде създадена виртуална карта с база данни и тя да бъде публикувана на сайта на павилиона.

Екипът вярва, че определени училища биха могли да приютят нова обществена функция и по този начин да станат притегателна сила за хората. Идеята им е с подходящо стратегическо проучване да се види къде би могло да се случи това.

Проектът “Образованието е придвижване от мрак към светлина” на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България. Демографската криза, обезлюдяването и последиците от него са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

До момента българският павилион на Венецианското архитектурно биенале, което ще продължи до 26 ноември 2023 г., е посетен от близо 16 000 души.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ