29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Строят Национален STEM център – мост между наука и бизнес

Базата ще бъде ситуирана в София Тех Парк

С инвестиция от 37 млн. лв. ще бъде изграден Национален STEM център. Той ще бъде ситуиран в София Тех Парк. Това стана ясно от думите на министър Галин Цоков по време на форум за иновации и отбрана, информира kmeta.bg. По думите му с локализирането му в Тех Парка не само ще се оптимизират разходите, тъй като държавата няма да инвестира в закупуването на отделен терен, но и ще се насърчи технологичния обмен и надграждането на екосистемата в него.

“Тези локации като Националния STEM център са места за иновационен обмен, в които се създават нови решения”, коментира още проф. Цоков. По думите му вече са създадени и 5 иновационни лаборатории между български училища.

Министърът акцентира и на проектите, които се реализират в института към Софийския университет – INSAIT, както и дейността на Центровете за върхови постижения. “Разработваният от INSAIT езиков модел, базиран на изкуствения интелект – BG GPT, може да има важно приложение и в полето на киберсигурността, и в развитието на стратегически сектори като образованието”, посочи още Галин Цоков. Той акцентира и на важността на подготвения Закон за научни изследвания и иновации и инструментите в него.

Related Articles

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ