37 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Столичното метро купува 8 нови влака

С тях ще се намалят интервалите на движение по Първа и Втора линия

Столична община купува осем нови метровлака, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Така ще се намалят интервалите на движение по линии № 1, 2 и 4, обясни тя и допълни, че подписаният вече договор е с „Шкода“ – един от най-големите европейски индустриални конгломерати.

Предвижда се доставката на новите влакове да съвпадне с въвеждането в експлоатация на метростанцията между „Сливница“ и „Обеля“, чието строителство ще започне през август 2023 г. и трябва да приключи за три години.

„Изключително важно за новите влакчета е, че те са проектирани така, че да намаляват използването на електрическа енергия, чрез т.нар. „рекуперация“ – каза Зденек Свата – член на Съвета на директорите на „Шкода“.

Метровлаковете ще могат да се движат заедно със съществуващите по тези линии возила. Салоните на вагоните ще са с климатична система, ще има и система за видеонаблюдение. Влаковете ще бъдат оборудвани със система за автоматична локомотивна сигнализация с автоматично регулиране на скоростта. Видът на задвижване ще бъде изпълнен от тягови трифазни асинхронни двигатели. Електрическото спиране ще бъде рекуперативно, с възможност за връщане на ел. енергия в захранващата мрежа при движение по инерция или в спирачен режим. Системата за управление ще бъде изпълнена чрез микропроцесорен командоконтролер.

Стойността на влаковете, съгласно проведената открита обществена поръчка, възлиза на 68,5 млн. евро. Проектът е предложен за включване за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Related Articles

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ