23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Столична фирма ще пази от срутване 60-тонни скали от Таксим тепе в Пловдив

1

Само софийската фирма „Геоконструкт” ООД е внесла оферта в Община Пловдив за проучвателни и проектантски работи за укрепителни мероприятия по заздравяване на скален откос от Античен театър до църквата Св. Петка. Обществената поръчка беше пусната заради опасност скални блокове, стигащи до 60 тона, да разрушат Таксим тепе и да затрупат пътища, сгради и хора.

Прогнозната стойност на проекта е 150 000 лева. Предстои комисията към Община Пловдив ще провери документацията на „Геоконструкт” ООД и ако офертата отговаря на изискванията, ще бъде подписан договор с нея.

Експертиза на зоната, направена от Геологически институт към БАН и извършения оглед с дрон, показва, че има много скални блокове със сфероидално заобляне поради изветряне, отделени от масива и разположени най-вече в горната част на откоса. Установени са повече от 10 нестабилни скални блока с обеми до 15- 25 m. Масата на някои от тях може да надхвърли 60 тона.

Според доклада едно по-силно земетресение може да провокира масово обрушване на скални блокове по откоса и по този начин да доведе до големи щети. Рискът е за жилищните сгради в основата на скалите, за автомобилния и пешеходен трафик през и около Тунела, тъй акто скалите са силно напукани и в дълбочина.

До момента Община Пловдив е провела частични укрепителни дейности, които са локализирани само в участъка до Античния театър. Препоръките на геолозите е да започне незабавно обрушването на нестабилните скални блокове.

Максималният срок за изготвянето на проекта за укрепването на скалите е 90 дни. След това Община Пловдив може да пусне и обществена поръчка за укрепителните дейности.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ