16 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Статистика: България e с най-голям ръст при продажбата на нови коли в ЕС през 2022 г.

Пазарът в ЕС се е свил с 4.6% заради недостига на компоненти през първата половина на 2022 г.

В България е отчетен най-големия ръст при продажбата на нови автомобили в Европейският съюз през 2022 г., информира mediapool.bg. В страната ни са регистрирани 28 684 нови коли през изминалата година. Това е увеличение с 16.9 на сто в сравнение с регистрираните 24 537 нови автомобили през 2021 г., сочат данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През 2022 г. пазарът на леки автомобили в Европейския съюз се свива с 4.6% заради недостига на компоненти през първата половина на годината, отбелязва асоциацията.

През миналата година в ЕС са регистрирани 9.26 милиона нови леки коли. Никога от 1993 г. насам в Евросъюза не са били продавани толкова малко нови автомобили на годишна база. Преди 30 години продажбите на леки коли в ЕС са били 9.2 милиона.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ