16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Стара Загора приема документи за саниране до 10 май

До 10 май е срокът, в който Стара Загора очаква документите на желаещите да се включат в първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I”, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Санирането цели достигане на клас на енергопотребление „В” на сградите, намаление на енергийното потребление, както и редуциране на емисиите на парникови газове.

По предварителна информация, над 70 са Сдруженията на собствениците, които изпълняват в момента изискванията за включване, а подадените готови документи са близо 15. Общият размер на средствата за Община Стара Загора е 50 милиона лева с ДДС.

Ще има прием на проекти и по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”. При него обаче безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи и ще стартира след края на текущата процедура. Кандидатстването ще приключи на 31.12.2023, уточняват от администрацията в Стара Загора.

Related Articles

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...

На 20 февруари: Пускат движението през тунел „Железница“

Съоръжението е с дължина около 2 километра На 20 февруари ще бъде пуснато движението през тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Съоръжението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ