29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Спешно ремонтират къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил

Започна спешен ремонт на покрива на къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил. Причината са непрекъснатите течове, които заплашват да повредят постоянната експозиция.

Комплексът се нуждае от цялостен ремонт и реставрация, но Регионалният исторически музей не разполага с необходимите средства. Осигурено е финансиране единствено за закърпване на покрива от бюджета на музея.

Къщата на дядо Ильо войвода е паметник на културата.

Тя е построена през 70-те години на XIX век, а след Освобождението от 1878 г. до 1898 там е живял бележитият деец на българското национално-освободително движение. Сградата е реставрирана през 1979-1980 г. и официално открита като музей през месец януари 1981 г. Заедно с паметника на войводата и реставрираните къщи на други двама националреволюционни дейци от Кюстендил – Константин Попгеоргиев Беровски и Тонче Кадинмостки оформят цялостен възрожденски мемориален комплекс.

Сега в къщата е уредена експозиция на тема: “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. Тя е разположена в шест зали на площ от 150 кв.метра и съдържа около 800 експоната.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ