5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Спешно ремонтират къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил

Започна спешен ремонт на покрива на къщата музей „Ильо войвода“ в Кюстендил. Причината са непрекъснатите течове, които заплашват да повредят постоянната експозиция.

Комплексът се нуждае от цялостен ремонт и реставрация, но Регионалният исторически музей не разполага с необходимите средства. Осигурено е финансиране единствено за закърпване на покрива от бюджета на музея.

Къщата на дядо Ильо войвода е паметник на културата.

Тя е построена през 70-те години на XIX век, а след Освобождението от 1878 г. до 1898 там е живял бележитият деец на българското национално-освободително движение. Сградата е реставрирана през 1979-1980 г. и официално открита като музей през месец януари 1981 г. Заедно с паметника на войводата и реставрираните къщи на други двама националреволюционни дейци от Кюстендил – Константин Попгеоргиев Беровски и Тонче Кадинмостки оформят цялостен възрожденски мемориален комплекс.

Сега в къщата е уредена експозиция на тема: “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. Тя е разположена в шест зали на площ от 150 кв.метра и съдържа около 800 експоната.

Related Articles

Хабитат България с решение за жилищните проблеми на хора в бедност

България е на второ място сред страните с най-голям дял население в риск от бедност или социално изключване в Европейския съюз (по данни на...

Ремонтират с до 200 милиона лева студентските общежития

Общежитията на студентите в страната ще се ремонтират с до 200 млн. лв. по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски бази, реши...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ