20 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Община Харманли става стопанин на „Изворът на Белоногата“

С решение на Министерския съвет община Харманли получи управлението върху имот – публична държавна собственост в м. „Хамаза“ в града. Теренът е с площ 8499 кв. М, като в него е разположена културната ценност „Герганина чешма“, известна като „Изворът на Белоногата“.

Общината е има изготвен инвестиционен проект за благоустрояване, който е съгласуван с МК още през 2016г. От администрацията информират, че ще предприемат мерки за зашитата, опазването и популяризирането на културното наследство чрез различни средства за финансиране. Сред тях са програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Министерството на културата (МК), средства от бюджета на общината или чрез финансиране от различни европейски проекти и програми.

Още през 2017г. имаше намерение за възстановяване на „Изворът на Белоногата“ в Харманли. Общинските съветници упълномощиха кмета да кандидатства за финансиране за обновяване на един от символите на града. Основният проблем бе, че теренът няма Акт за собственост и няма как да се предприемат ремонтни и възстановителни дейности. Сега тази пречка е отстранена.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ