13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Соларна централа намалява разходите за ток на Община Банско

Фотоволтаична централа монтира върху покрива на административната си сграда Община Банско. Тя е с мощност до 35 кW и е реализирана по проект на Националния доверителен екофонд. Общата й стойност е 61 652 лв., от които собственото финансиране е в размер на 11 652 лв.

Реализацията на проекта за зелена енергия е част от „зелената” политика на Община Банско. Използването на соларна енергия ще позволи на Общината да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали разхода за еленергия, посочват от администрацията.

Допълнителен бонус е намаляване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от използването на твърдо гориво. Това е важно както за жителите на града, но и за туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е фактор за привличане на туристи, допълват от Общината.

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Пловдив отново ще има ледена пързалка

Пловдив отново ще има ледена пързалка за Коледа. Тя ще бъде изградена на площад „Централен“. Условието, което е поставила Общината към фирмата изпълнител, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ