18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Соларна централа намалява разходите за ток на Община Банско

Фотоволтаична централа монтира върху покрива на административната си сграда Община Банско. Тя е с мощност до 35 кW и е реализирана по проект на Националния доверителен екофонд. Общата й стойност е 61 652 лв., от които собственото финансиране е в размер на 11 652 лв.

Реализацията на проекта за зелена енергия е част от „зелената” политика на Община Банско. Използването на соларна енергия ще позволи на Общината да бъде по-малко зависима от електропреносната мрежа и ще намали разхода за еленергия, посочват от администрацията.

Допълнителен бонус е намаляване замърсяването на въздуха с въглероден диоксид от използването на твърдо гориво. Това е важно както за жителите на града, но и за туристическия бизнес, тъй като активният туристически сезон съвпада с отоплителния, а качеството на въздуха е фактор за привличане на туристи, допълват от Общината.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ