5 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Собственици на празни жилища ще плащат за поддръжка на входа

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател. Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година.

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят по равно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят. Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Досега собствениците на необитаеми жилища в етажната собственост са били освободени от такса за управление и поддръжка.

В момента има много имоти в жилищни сгради, които са необитаеми. Те са около 10-15 процента от жилищата, чиито собственици живеят, учат или работят в чужбина. Други пък са купени с инвестиционна цел и плащат някакъв процент само при ремонт, промяна в дизайна или инвестиционен проект.

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ