16 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

След дълго отлагане: Започва ремонт на минерална баня „Овча купел“ в София

Открита е строителната площадка за дълго отлагания ремонт на минералната баня в столичния район „Овча купел“. Възложител по проекта е Регионален исторически музей – София, а изпълнител на инженеринг е „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД. Заложеното финансиране е близо 7,5 млн.лв. Около 3 млн. лева от тях са от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и около 4,5 млн. от общинския бюджет на София.

Проектът цели адаптация и реставрация на сградата на баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. В рушащата се към момента сграда ще бъде изграден модерен релакс център, който да предлага рехабилитация, процедури и терапии с термалния ресурс.

Предвижда се и изграждане на лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които да се извършва научна, изследователска и развойна дейност, свързани с ползването на минералните водоизточници.

В сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и в части от сутерена и партера. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат напълно запазени.

Related Articles

Кауза: Доброволци почистват обществени чешми в различни населени места

Каузата, "Живи чешми" на фондация "Наука за природата" е възстановила над 50 чешми в различни части на страната, информират организаторите. Тази година кампанията им е...

Затварят част от Е-79 до края на годината

Заради изграждащия се скоростен път между Ботевград и Видин от 10 юни затварят част от главния път Е-79. Очакват се затруднения за шофьорите и...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ