9 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

След дълго отлагане: Започва ремонт на минерална баня „Овча купел“ в София

Открита е строителната площадка за дълго отлагания ремонт на минералната баня в столичния район „Овча купел“. Възложител по проекта е Регионален исторически музей – София, а изпълнител на инженеринг е „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД. Заложеното финансиране е близо 7,5 млн.лв. Около 3 млн. лева от тях са от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и около 4,5 млн. от общинския бюджет на София.

Проектът цели адаптация и реставрация на сградата на баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. В рушащата се към момента сграда ще бъде изграден модерен релакс център, който да предлага рехабилитация, процедури и терапии с термалния ресурс.

Предвижда се и изграждане на лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които да се извършва научна, изследователска и развойна дейност, свързани с ползването на минералните водоизточници.

В сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и в части от сутерена и партера. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат напълно запазени.

Related Articles

До 8 януари: Приемат оферти за проектиране и ремонт на три тунела

До 8 януари 2024 г. се приемат оферти в обществената поръчка за проектиране и основен ремонт на тунел „Дупница“ на път I-1 Дупница –...

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ