15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

След дълго отлагане: Започва ремонт на минерална баня „Овча купел“ в София

Открита е строителната площадка за дълго отлагания ремонт на минералната баня в столичния район „Овча купел“. Възложител по проекта е Регионален исторически музей – София, а изпълнител на инженеринг е „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД. Заложеното финансиране е близо 7,5 млн.лв. Около 3 млн. лева от тях са от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и около 4,5 млн. от общинския бюджет на София.

Проектът цели адаптация и реставрация на сградата на баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. В рушащата се към момента сграда ще бъде изграден модерен релакс център, който да предлага рехабилитация, процедури и терапии с термалния ресурс.

Предвижда се и изграждане на лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които да се извършва научна, изследователска и развойна дейност, свързани с ползването на минералните водоизточници.

В сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и в части от сутерена и партера. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат напълно запазени.

Related Articles

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ