28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Следващата седмица: Обявяват нови обществени поръчки за пътни ремонти

Следващата седмица ще бъдат обявени нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и подчерта, че критерият ще бъде най-ниската цена. Обществените поръчки за около 4 млрд. лв., обявени от служебния кабинет, бяха спрени в средата на юли.

„Смятам, че това трябва да е първата стъпка към осигуряване на прозрачност, на обективност при разходването на публичните средства. Тук не би следвало да има никакви съмнения за превратно прилагане на закона от една комисия, която просто ще вземе и ще сравни едни цени и ще излъчи за изпълнител този, който е предложил наистина най-добрата цена“, каза регионалният министър Андрей Цеков.

Той определи като незабавно обявяването на новите поръчки за текущ ремонт и поддържане, най-добрият срок за които според него е 3-годишен.

Превозвачите ще получат отстъпки за движение по републиканските пътища с ретроактивно действие от 1 юли, когато влезе в сила новата тарифа: „Нямаме различия от това, че трябва да има възможности за отстъпки на база изминато разстояние – 5 хиляди километра, за да получат евентуално отстъпка около 30%, от друга страна – 10 хиляди километра на превозно средство, за да получат отстъпка от 50%.

Министър Андрей Цеков обяви, че ще бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда на нов вариант на трасе в посока Гърция извън Кресненското дефиле: „Да се изгради максимално бързо магистрала „Струма“ – без да преминава през Кресненското дефиле и без да изгубим евросредства. Трябва да предвидим алтернатива – допълнително трасе, извън обхвата на Кресненското дефиле“, каза регионалният министър. Той посочи, че има тежко наследство по отношение на свързаността със съседните страни, с изключение на Турция. „България няма магистрална свързаност със съседните държави – например с Гърция, Румъния, Сърбия“, коментира той. По думите му до края на годината може да се изгради участъкът между Видин и Мездра. Ще бъдат изградени и магистралата между Видин и Монтана.

АМ „Хемус“ е друг проблем, защото при нея инхаусът е възложен против закона, а превъзлагането без ЗОП също е противозаконно. „За 1 година е можело да се инвалидират договорите, но е пропуснат срокът“, коментира Цеков. Сега има два варианта според него. Единият е как да се изпълнят тези договори или да се разтрогнат поради неизпълнение. За целта е създадена работна група, която до месец ще излезе с решение. „Моето виждане е, че общественият интерес е да се строи „Хемус“, но законно и прозрачно“, категоричен беше регионалният министър.

От началото на следващата година се създава фонд за подпомагане на общините на програмен принцип и по обективни критерии: „Да има заделени средства във всеки годишен бюджет, така че предоставените от държавата средства да ползват максимален брой граждани“, добави министър Цеков.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ