16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Слагат знакови творби на двама скулптори на входно-изходните пътни артерии на Ямбол

Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции – „Диана с куче“ на Димитър Бойчев /1924 г. -1993 г./ и пилон от каменни блокове на Минчо Огнянов /1935 г. – 2018 г./.

Монументалната творба на Димитър Бойчев, един от символите на града, се намира пред сградата на „Ловен дом“ – гр. Ямбол. Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред сградата на „ХЕС“ АД, между улиците „Димитър Благоев“, „Ямболен“ и „Пирин“. Скулптурата ще бъде поставена на постамент, издигащ се край входно-изходната артерия, която е връзката с гр. Сливен.

Каменният пилон с надписи „Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби“ и с девиза на гр. Ямбол, на който е изобразен български войн от едната страна и девойка със стомна от другата, в момента се намира на ул. „Чарганско шосе“. Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на гр. Ямбол, при връзката с АМ „Тракия“ и обходния път към Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Решението за монтирането на скулптурите е съгласувано със сектор „Пътна полиция“, КАТ – Ямбол.

Related Articles

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ