10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Скоро: Започват археологическите разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол

През тази година започват археологически разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол. Това съобщи пред БНР кметът Тихомир Янакиев. От около две години проектът на Общината се отлагаше, заради съгласувателната процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството.

Предвижда се автогарата да бъде разположена срещу сградата на общинската администрация в местността „Провлак“ между стария и новия град. По проекта бяха направени промени по искане на НИНКН. Те обхващаха височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията. Сега предстои да се извършат археологически разкопки на терена, обясни кметът.

По думите му вече са направени геоложки проучвания. Лошото е, че ние имахме готовност. Имахме пари, можехме да ги инвестираме. Стойността на този проект, който го отлагахме три години, скочи двойно заради инфлацията. Другото лошо нещо е, че ние изтървахме приходи. Всяка година между 200 000 лв. и 300 000 лв. ние губим от таксите на преминаващите автобуси и т.н. Отделно удобството, което бихме създали за жителите и гостите на града. Аз съм твърдо решен и убеден тази автогара да бъде завършена в този мандат“, допълни Янакиев.

Той посочи, че вече се работи по друг важен за Созопол проект – бъдещият медицински център. Очаква се той да бъде готов в края на тази година.

Related Articles

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ