32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Скоро: Започват археологическите разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол

През тази година започват археологически разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол. Това съобщи пред БНР кметът Тихомир Янакиев. От около две години проектът на Общината се отлагаше, заради съгласувателната процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството.

Предвижда се автогарата да бъде разположена срещу сградата на общинската администрация в местността „Провлак“ между стария и новия град. По проекта бяха направени промени по искане на НИНКН. Те обхващаха височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията. Сега предстои да се извършат археологически разкопки на терена, обясни кметът.

По думите му вече са направени геоложки проучвания. Лошото е, че ние имахме готовност. Имахме пари, можехме да ги инвестираме. Стойността на този проект, който го отлагахме три години, скочи двойно заради инфлацията. Другото лошо нещо е, че ние изтървахме приходи. Всяка година между 200 000 лв. и 300 000 лв. ние губим от таксите на преминаващите автобуси и т.н. Отделно удобството, което бихме създали за жителите и гостите на града. Аз съм твърдо решен и убеден тази автогара да бъде завършена в този мандат“, допълни Янакиев.

Той посочи, че вече се работи по друг важен за Созопол проект – бъдещият медицински център. Очаква се той да бъде готов в края на тази година.

Related Articles

Бургас: Графити рисунки преобразяват блокова фасада

Графити рисунки на артиста Иван Янков – Esteo дават нова визия на блок 16 в ж.к. "Възраждане" в Бургас. Инициативата за рисуване на стени...

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ