7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Свалят градския часовник в Ловеч за основен ремонт

Градският часовник върху покрива на Община Ловеч ще заработи отново след основен ремонт. Това стана ясно след като устройството бе прегледано от майстор-специалист. Стрелките му спряха преди дни поради сериозно износване на механизма му. Налага се свалянето му и ремонт в работилница. Това може да продължи месец, месец и половина, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Градският часовник е един от символите на Ловеч и е поставен след дострояване на сградата на Общината през 1983 г. Той е изработен в Лайпциг, става ясно от поставената табела. Характерно за него е, че е от тип часовникова кула с четири лица, така че „точното време“ се вижда от всички посоки.

Дългогодишният музеен деец и историк Пламен Ечков, който през 2014 г. представи изложбата „Часовниците в миналото и сега“ посочи, че тази година емблемата на Ловеч навършва 40 години.

Още от Възраждането градският часовник е бил считан за най-популярното място във всеки град. Той краси най-важните обществени сгради като акцент в архитектурата и е любимо място за срещи. Днес тези градски часовници имат по-скоро символни функции, отколкото практически, но това не отменя грижата по поддържането им.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ