27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Свалят градския часовник в Ловеч за основен ремонт

Градският часовник върху покрива на Община Ловеч ще заработи отново след основен ремонт. Това стана ясно след като устройството бе прегледано от майстор-специалист. Стрелките му спряха преди дни поради сериозно износване на механизма му. Налага се свалянето му и ремонт в работилница. Това може да продължи месец, месец и половина, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Градският часовник е един от символите на Ловеч и е поставен след дострояване на сградата на Общината през 1983 г. Той е изработен в Лайпциг, става ясно от поставената табела. Характерно за него е, че е от тип часовникова кула с четири лица, така че „точното време“ се вижда от всички посоки.

Дългогодишният музеен деец и историк Пламен Ечков, който през 2014 г. представи изложбата „Часовниците в миналото и сега“ посочи, че тази година емблемата на Ловеч навършва 40 години.

Още от Възраждането градският часовник е бил считан за най-популярното място във всеки град. Той краси най-важните обществени сгради като акцент в архитектурата и е любимо място за срещи. Днес тези градски часовници имат по-скоро символни функции, отколкото практически, но това не отменя грижата по поддържането им.

Related Articles

До месец: Избират изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Предвижда се разширяване на съществуващия и изграждане на втори терминал До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево. Това съобщиха...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ