23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко над 19% повече са туристите, посетили дунавския град през миналата година в сравнение с 2022 г. Пловдив е посрещнал със 17,5% повече туристи. След това по рейтинг се нареждат Велико Търново, Плевен, Варна, София и Бургас.

Смолян и Чепеларе отчитат ръст от 10% при туристическите регистрации в общините с развит ски туризъм за периода от началото на декември до края на януари. Най-посещавана от зимните курорти е община Банско, следвана от Самоков.

Отчита се сериозен ръст на италианските туристи у нас – над 30%. Толкова е и увеличението при турските туристи през януари. По-малък е ръстът при туристите от Северна Македония. През 2023 година най-много нощувки в хотелите в страната са регистрирали българските туристи – над 5 млн. Следват посетителите от Румъния, Полша, Германия и Великобритания.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ