27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера

Заработи часовниковият механизъм на емблематичната за гр. Пещера кула „Сахат“. Тя е построена между 1650 и 1710 година и е един от малкото запазени архитектурни обекти от 17 век в България. Общата й височина е малко над 13 метра. Камбаната на кулата е отмервала времето до Освобождението, след което е изоставена, а часовниковият механизъм е откраднат.

През 70-те години на миналия век тя е реставрирана, поставен е нов часовников механизъм с циферблат, а от 2017-т година часовникът е оборудван с изцяло нова система с автоматично сверяване. Сега една от емблемите на Пещера е цялостно обновена.

Дейностите по реставрация са изпълнени по проект, финансиран от Министерството на културата и Община Пещера.

Подменени са компроментираните камъни по облицовката, положени са фугиращи смеси, като старите са премахнати. От администрацията уточняват, че не е имало намеса в конструкцията на подпорните зидове.

Същите са в добро конструктивно състояние и удовлетворяват изискванията за носимоспособност. Освен консервация и реставрация, проектът включва и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Община Калояново с проект за подмяна на уличното осветление

Енергийно-ефективна реконструкция на уличното осветление във всички населени места на територията й започва Община Калояново. Дейностите са по проект “Подкрепа за енергийно ефективни системи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ