2 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера

Заработи часовниковият механизъм на емблематичната за гр. Пещера кула „Сахат“. Тя е построена между 1650 и 1710 година и е един от малкото запазени архитектурни обекти от 17 век в България. Общата й височина е малко над 13 метра. Камбаната на кулата е отмервала времето до Освобождението, след което е изоставена, а часовниковият механизъм е откраднат.

През 70-те години на миналия век тя е реставрирана, поставен е нов часовников механизъм с циферблат, а от 2017-т година часовникът е оборудван с изцяло нова система с автоматично сверяване. Сега една от емблемите на Пещера е цялостно обновена.

Дейностите по реставрация са изпълнени по проект, финансиран от Министерството на културата и Община Пещера.

Подменени са компроментираните камъни по облицовката, положени са фугиращи смеси, като старите са премахнати. От администрацията уточняват, че не е имало намеса в конструкцията на подпорните зидове.

Същите са в добро конструктивно състояние и удовлетворяват изискванията за носимоспособност. Освен консервация и реставрация, проектът включва и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ