13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията „Владимир Димитров – Майстора“. В реконструкцията е включено и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в кюстендилската галерия, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

От страна на НХА е заложено преустройство и модернизация на сградата на ул. „Шипка“ и превръщането ѝ в модерен културен център. Столична община ще изгради художествено осветление на гробницата-мавзолей на княз Александър Батенберг, ще подмени климатична инсталация и ще извърши ремонт на покрива на Регионалния исторически музей в столицата, ще бъдат направени консервация и реставрация на останки на част от античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

Ремонтът в Кюстендил предвижда цялостно дострояване на галерията, включително на частта, която в момента се използва за пърформанси. Това трябва да се превърне в културния институт, за който отдавна мечтаем, коментира Паунов. Проектът, изработен преди години, предвижда създаване на нови зали и експозиционни площи, включително под земята, където се намира крепостната стена на антична Пауталия.

За галерията в Кюстендил ще бъдат отпуснати 14 милиона лева, за НХА – 5,4 млн. лева, а за Столична община – половин милион лева.

Related Articles

До 31-ви май: Ремонтират 20-метров участък от Дунав мост при Русе

До 31-ви май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението. За извършването...

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ