7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията „Владимир Димитров – Майстора“. В реконструкцията е включено и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в кюстендилската галерия, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

От страна на НХА е заложено преустройство и модернизация на сградата на ул. „Шипка“ и превръщането ѝ в модерен културен център. Столична община ще изгради художествено осветление на гробницата-мавзолей на княз Александър Батенберг, ще подмени климатична инсталация и ще извърши ремонт на покрива на Регионалния исторически музей в столицата, ще бъдат направени консервация и реставрация на останки на част от античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“.

Ремонтът в Кюстендил предвижда цялостно дострояване на галерията, включително на частта, която в момента се използва за пърформанси. Това трябва да се превърне в културния институт, за който отдавна мечтаем, коментира Паунов. Проектът, изработен преди години, предвижда създаване на нови зали и експозиционни площи, включително под земята, където се намира крепостната стена на антична Пауталия.

За галерията в Кюстендил ще бъдат отпуснати 14 милиона лева, за НХА – 5,4 млн. лева, а за Столична община – половин милион лева.

Related Articles

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...

Откриват паметник на Колю Фичето пред сградата на КСБ

На 30 ноември от 13:00 ч. пред сградата на Камарата на строителите в България ще се състои официалното откриване на паметник на Колю Фичето....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ