21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Ремонтират знакови туристически обекти в Сливен

Община Сливен започва мащабни ремонти на знакови туристически обекти в града. Ще бъде извършено възстановяване, консервация и реставрация на Къщите-музеи на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър, Музея на сливенския бит и Държавната сукнена фабрика. Предвидено е и обособяване на туристически информационен център в сградата на Община Сливен и възстановителни и реставрационни работи на крепостта „Туида“. Ще бъде направен и мащабен ремонт на въжената линия Сливен – Карандила.

Всички дейности ще се извършват по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в общината.

„Идеята е да се допринесе за цялостното развитие на туризма в региона и за запазване на културното наследство, което не е много добре финансирано от държавата. В момента всички паметници на културата са в доста незавидно състояние. Най-тежките проблеми в къщите-музеи са покривите, които текат, състоянието на дървената конструкция и отводняването. Смятаме, че това, което правим сега, не е лукс, а необходимост, за да спрем разрушаването и загубата на тези обекти“, каза Христо Георгиев – ръководител на проекта.

Проектът се финансира комбинирано с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Общият бюджет за цялостната реализация е в размер на 9 605 288,41 лв. От тях, безвъзмездната финансова помощ е в размер на 5 047 038,41 лв. Останалите 4 558 250,00 лв., са финансов инструмент под формата на кредит при изключително облекчени условия.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ