13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Ремонтират знакови туристически обекти в Сливен

Община Сливен започва мащабни ремонти на знакови туристически обекти в града. Ще бъде извършено възстановяване, консервация и реставрация на Къщите-музеи на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър, Музея на сливенския бит и Държавната сукнена фабрика. Предвидено е и обособяване на туристически информационен център в сградата на Община Сливен и възстановителни и реставрационни работи на крепостта „Туида“. Ще бъде направен и мащабен ремонт на въжената линия Сливен – Карандила.

Всички дейности ще се извършват по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в общината.

„Идеята е да се допринесе за цялостното развитие на туризма в региона и за запазване на културното наследство, което не е много добре финансирано от държавата. В момента всички паметници на културата са в доста незавидно състояние. Най-тежките проблеми в къщите-музеи са покривите, които текат, състоянието на дървената конструкция и отводняването. Смятаме, че това, което правим сега, не е лукс, а необходимост, за да спрем разрушаването и загубата на тези обекти“, каза Христо Георгиев – ръководител на проекта.

Проектът се финансира комбинирано с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Общият бюджет за цялостната реализация е в размер на 9 605 288,41 лв. От тях, безвъзмездната финансова помощ е в размер на 5 047 038,41 лв. Останалите 4 558 250,00 лв., са финансов инструмент под формата на кредит при изключително облекчени условия.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ