21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Рекордни 45 млн.лв. за училищна инфраструктура в бюджета на Варна

Над 45, 4 млн. лева ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура на Варна. Тази сума е рекордна за града, след като общинските съветници одобриха проектобюджета за ресор „Образование“, информират от администрацията.

Заложена е амбициозна програма за строителството на 12 нови сгради и пристройки на детски градини, ясли и училища.

Община Варна ще построи три нови сгради на детски градини – на ул. „Хъшове“ в район „Одесос“, за ДГ „Слънчогледи“ в район „Приморски“ и за ДГ „Ран Босилек“ в с. Тополи. Нови корпуси ще имат ДГ „Приказка“ и ДГ „Д-р Петър Берон“, а към детска ясла „Роза“ ще бъде изградена нова пристройка. Със строителството им ще бъдат разкрити 25 нови групи и осигурени 679 места за децата от общината.

Нови сгради ще има и за три варненски училища, сред които е профилираната природоматематическа гимназия  ПМГ „Акад. Методий Попов“. Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх“. В к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, на мястото на Оздравителното училище, ще бъде построено модерно начално училище за от І до ІV клас с 2 подготвителни групи.

В програмата са заложени също реконструкция и надстрояване на СУ „Св. Климент Охридски“ и разширение на ОУ „Васил Друмев“. С нов корпус ще се сдобие VII СУ „Найден Геров“.

 

Related Articles

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ