9 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Първият планетариум в София отваря врати

На 25 ноември пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София с официална церемония се открива първият в столицата планетариум – с диаметър на купола 5 м, височина 4.6 м и капацитет на посещения – до 15 души, съобщи БТА. Той вече е изграден на мястото си, осигурено с подкрепата на Столична община, и привлича вниманието на всеки минаващ наоколо.

На 26 ноември софийският планетариум ще отвори врати и за най-нетърпеливите си първи посетители. Довършителните работи по привеждането на съоръжението в готовност вървят с пълна сила и в почивните дни.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който екипът им спечели наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол – Знание“. За две години екипът на „Фотоника“ – авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и напълно доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.

Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авио-работилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Съоръжението е направено по авиационна технология с използване на композитни материали.

Работното му време на планетариума ще бъде от 11 ч. на обяд до късно вечерта, на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания, създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Досега София беше единствената европейска столица без планетариум.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ