15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Проучване: 70% от купувачите търсят имот извън града

Оценяват обаче придвижването и лесния достъп до административния център

Над 70 на сто от купувачите на ново строителство у нас имат интерес от имоти в периферията на града, в близост до природата. За 43 на сто от тях обаче решаваща за крайния избор е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Това сочат данните от проучване на компанията „Ню Естейтс“, според БТА. Проучването е направено сред потенциални купувачи, възнамеряващи да сключат сделка за имот ново строителство в следващата една календарна година.

„Клиентите все по-често търсят комфорта на живота извън града, но не желаят да правят компромис с близостта и лесния достъп до административния му център. Те най-често се интересуват от самостоятелна къща с хубава гледка и лесен достъп до основна пътна артерия, така че да стигат до градския център за не повече от 30 минути“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията, изготвила проучването.

За 46 на сто от участниците в него достъпът до града с автомобил в рамките на 15 до 30 минути е ключово предимство, а за други 13 на сто е важно наличието на метростанция с буферен паркинг. Това са хора, които предпочитат да използват публичен транспорт вместо личния си автомобил в натоварената централната градска част, посочват от компанията.

Над половината от участвалите в допитването предпочитат да обитават самостоятелна къща. Останалите клиенти, планиращи да закупят имот ново строителство, се ориентират към къща или апартамент в затворен комплекс. За 20 на сто от запитаните близостта на детска площадка е удобство от съществено значение, за други 22 на сто такова предимство е откритият или закрит фитнес. Зоната за почивка на открито е определяща за 25 на сто от клиентите, а охраната и видеонаблюдението са важни за 27 на сто от участниците в проучването.

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Нови правила за плановите ремонти в Благоевград

Община Благоевград въвежда нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, вкл. за включване в мрежите жилищни кооперации....

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ