5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Проучване: Общините се нуждаят от държавна подкрепа за поддържане на жилищния фонд

Необходимо е да се разработи и приеме Национална жилищна стратегия с хоризонт 2050 г., в която да бъдат заложени ясни приоритети, визия и измерими цели за осигуряване на достъпа до качествени жилища за всички граждани. Това сочи проучване за състоянието и управлението на общинския жилищен фонд в България, проведено от „Хабитат България“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 90% от анкетираните общини съобщават, че е нужна социална жилищна политика у нас.

93% са посочили, че най-необходимата подкрепа от държавата към общините е финансовата. В момента няма законово регламентиране на социалното жилищно настаняване като ангажимент на общините. Затова 34% от тях смятат, че е необходимо подобно регламентиране.

83% от общините казват, че социалното жилищно настаняване трябва да бъде регламентирано в Закона за социалните услуги, а 56% от анкетираните представители смятат, че не е стратегически правилно да се продава общинския жилищен фонд.

Проучването е проведено сред 122 общини и 6 районни администрации на Столичната община. Те представляват 56% от всички общини, които разполагат с общински жилища.

Related Articles

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...

Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране в бюджет 2024 г.

Над 1,7 млрд. лв. са заложени за капиталовата програма на МРРБ в проектобюджета за 2024 г. Включени са 253 обекта ново строителство и основни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ