19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Прогнозно: Лихвите тръгват нагоре

БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Очаква се лихвите у нас да тръгнат нагоре. БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките. Българската народна банка взе мерки за по-бързо вдигане на лихвите с цел ограничаване на инфлацията и плановете на банките за продължаване на бурното кредитиране.

Управата на централната банка е решила да увеличи задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10% от 1 юни, а резервите по средствата от резиденти и нерезиденти – от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите и изземване на излишната свръхликвидност на банките, коментират финансисти.

По неофициална информация на Mediapool резервите трябва да се увеличат с около 4 млрд. лв. В момента банките у нас държат ниски лихви по кредитите, като това е за сметка на депозантите, които получават нулеви лихви в условията на огромна инфлация и затягане на паричната политика в Европа и САЩ.

По данни на БНБ годишният процент на разходите (тоест лихвата заедно с таксите и комисионите) по жилищните кредити в левове за домакинствата изобщо не е нараснал през последната година и държи ниво около 2.9%, което е значително под лихвите в ЕС и под тези, на които се финансира българската държава.

Ниските лихви продължават да подклаждат бурната кредитна активност у нас. По данни на БНБ към края на февруари 2023 г., отпуснатите жилищни кредити за домакинствата са нараснали с 18.1% на годишна база, а тези за бизнеса – с 8.7%.

Related Articles

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института -...

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ