27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Прогнозно: Лихвите тръгват нагоре

БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Очаква се лихвите у нас да тръгнат нагоре. БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките. Българската народна банка взе мерки за по-бързо вдигане на лихвите с цел ограничаване на инфлацията и плановете на банките за продължаване на бурното кредитиране.

Управата на централната банка е решила да увеличи задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10% от 1 юни, а резервите по средствата от резиденти и нерезиденти – от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите и изземване на излишната свръхликвидност на банките, коментират финансисти.

По неофициална информация на Mediapool резервите трябва да се увеличат с около 4 млрд. лв. В момента банките у нас държат ниски лихви по кредитите, като това е за сметка на депозантите, които получават нулеви лихви в условията на огромна инфлация и затягане на паричната политика в Европа и САЩ.

По данни на БНБ годишният процент на разходите (тоест лихвата заедно с таксите и комисионите) по жилищните кредити в левове за домакинствата изобщо не е нараснал през последната година и държи ниво около 2.9%, което е значително под лихвите в ЕС и под тези, на които се финансира българската държава.

Ниските лихви продължават да подклаждат бурната кредитна активност у нас. По данни на БНБ към края на февруари 2023 г., отпуснатите жилищни кредити за домакинствата са нараснали с 18.1% на годишна база, а тези за бизнеса – с 8.7%.

Related Articles

Започва рехабилитацията на тротоарите около спирките на „Златни пясъци“

Община Варна започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват КК „Златни пясъци“, информират от администрацията. Очаква се ремонтните екипи...

Пловдив: Откриват алея на името на Милчо Левиев

На официално събитие на 11 юли, в 11 часа ще бъде открита алея на името на големия български и световен музикант Милчо Левиев. Именуването...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ