8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Прогноза: Без спад в цените на имотите поне до 2025 г.

Цените на имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. “Спад на цените не се очаква”, прогнозира експертът по недвижимости Венцислав Златков, по БНР.

“В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме е в рамките на 10% и то само за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства”, обясни той. Тенденцията е валидна особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда.

“Това, което очакват строителни предприемачи е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също няма да има спад на цените”, коментира Златков.

От началото на пандемията има завишен интерес към къщи в близост до големите градове, както и парцели за строителство. В дългосрочен план инвестицията в имот си остава по-печеливша, отколкото депозит в банка.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ