24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Прогноза: Без спад в цените на имотите поне до 2025 г.

Цените на имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. “Спад на цените не се очаква”, прогнозира експертът по недвижимости Венцислав Златков, по БНР.

“В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме е в рамките на 10% и то само за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства”, обясни той. Тенденцията е валидна особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда.

“Това, което очакват строителни предприемачи е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също няма да има спад на цените”, коментира Златков.

От началото на пандемията има завишен интерес към къщи в близост до големите градове, както и парцели за строителство. В дългосрочен план инвестицията в имот си остава по-печеливша, отколкото депозит в банка.

Related Articles

АПИ кандидатства с 21 концепции за интегрирани териториални инвестиции

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 21 концепции за интегрирани териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият й бюджет е 3,6 млрд....

Община Плевен с проект за обновяване на парка около Историческия музей

Община Плевен разработи инвестиционен проект за обновяване на парка на Регионалния исторически музей. Дейностите включват изграждането на амфитеатър и пристрояване на гримьорни, създаване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ