16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Проверяват 8 депа, включени в наказателната процедура срещу страната ни

Министерството на околната среда и водите проверява напредъка по изпълнение на проектите за техническа рекултивация на последните 8 стари стари депа за битови отпадъци. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали.

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете заради забавената рекултивация на старите общински депа. МОСВ изиска от общините график на дейности и започна ежеседмични проверки.

На място от служители на МОСВ на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е установено, че и на трите депа има съществена мобилизация и напредък при реализиране на строителните дейности.

За депото в Перник, независимо от неблагоприятните метеорологични условия през последните дни и обилните дъждове, има напредък, който съответства с представения пред МОСВ график. На депото в Бобошево строителят е осигурил необходимата техника, теренът е равнинен, което позволява да се работи с добри темпове. На депото в Дупница са осигурени техника и работници, като дейностите се изпълняват при добра организация и по график.

Велинград финализират дейностите по техническата рекултивация към средата на месец септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е приключена и вече има издаден акт 15 за изпълнена техническа рекултивация.

Проверката на общинското депо в Кърджали установи напредък при предвидените строително-монтажни работи (СМР), които се изпълняват според поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на август и има определена дата за стартиране на дейностите в рамките на следващата седмица. Забавяне е отчетено при стартиране на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в община Пирдоп.

Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура. След завършването на техническата рекултивация на депото в Бяла към момента остават само 7 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия за приключването им, така че да бъде намален размерът на санкциите.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ