25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Проверката на пътищата: Над 50% от участъците са с отклонения

165 километра нови пътища, които още са в гаранция, са инспектирани от Института по пътищата и мостовете към АПИ през септември, обяви регионалният министър Андрей Цеков. Има 5 пътни участъка, в които няма никакви отклонения от изискванията. В други 7 други има разминавания в проектните изисквания, както и в нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка. Въз основа на тези доклади, АПИ е изпратила писма до фирмите да се отстранят недостатъците. Министър Цеков посочи, че при над 50% от обектите има отклонения на качеството.

На 4 от проверените 13 пътища за равност са открити нередности. Това са отсечките между Кресна и Сандански на АМ „Струма“, околовръстния път на Добрич, пътя Мездра – Роман и участък от АМ „Хемус“. Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок. На един от обектите вече се предприема отстраняване на недостатъците, в рамките на гаранционната отговорност на фирмите изпълнители.

Проверките стартираха през септември 2023 г. Експертите обследват равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок.

Related Articles

Общините ще могат да станат бенефициенти за индустриални зони

Корекции в програма “Развитие на регионите” 2021-2027 е внесъл като предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той анонсира какви програми за финансиране и...

Започват ключови ВиК ремонти в Бургас

Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ ще работят заедно за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места. Действията бяха синхронизирани...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ