5 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Проверката на пътищата: Над 50% от участъците са с отклонения

165 километра нови пътища, които още са в гаранция, са инспектирани от Института по пътищата и мостовете към АПИ през септември, обяви регионалният министър Андрей Цеков. Има 5 пътни участъка, в които няма никакви отклонения от изискванията. В други 7 други има разминавания в проектните изисквания, както и в нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка. Въз основа на тези доклади, АПИ е изпратила писма до фирмите да се отстранят недостатъците. Министър Цеков посочи, че при над 50% от обектите има отклонения на качеството.

На 4 от проверените 13 пътища за равност са открити нередности. Това са отсечките между Кресна и Сандански на АМ „Струма“, околовръстния път на Добрич, пътя Мездра – Роман и участък от АМ „Хемус“. Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок. На един от обектите вече се предприема отстраняване на недостатъците, в рамките на гаранционната отговорност на фирмите изпълнители.

Проверките стартираха през септември 2023 г. Експертите обследват равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок.

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Избраха фирма за разширението на АМ „Тракия” от София до Пловдив

Софийската фирма „ВИА – План” ЕООД е избрана от АПИ да извърши първата процедура за разширение на АМ „Тракия” от София до Пловдив. Компанията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ