15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Приключи първият етап от ремонта на Семизовата къща в Русе

Приключи първият етап от ремонтните дейности, които Община Русе извършва по емблематичната за града Семизова къща. Средствата, необходими за реставрация и консервация на сградата и дворното пространство към нея са от капиталовия бюджет на Общината.

В процеса на работа най-сериозно внимание бе обърнато на навлизането на влага в помещенията от ниските към високите етажи, което е и основен проблем през годините. За да спре процесът, са направени хидро- и топлоизолация по всички стени, включително под нивото на основите. Компрометираните от дъжд, сняг и лед сутеренни прозорци са подменени с нови, тъй като старите са твърде деформирани, за да се ремонтират.

По покрива са възстановени нарушените връзки по обшивката от цинкова ламарина и е извършена ревизия на дървения гредоред.

Отвътре помещенията са изолирани и боядисани, а по таваните и стените е запълнена увредената мазилка. Извършено бе и почистване, обработка и уплътняване на пукнатини по подовите конструкции и ремонт и подмяна на компрометирани дървените елементи на тавана.

Като важна мярка срещу проникването на влага в основите на сградата бе подменена и съществуващата дворна настилка.

Предстои Община Русе да избере изпълнител и за художествената реставрация на сградата.

Къщата е строена през 1892 г. и е виден образец на русенската градска къща от годините след Освобождението и първото замогване на българите. Сградата е архитектурна и художествена недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ