8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Приключва изграждането на втора клетка в депото за отпадъци в Перник

Строителството на втората клетка на Регионалното депо за битови отпадъци в Перник е на финалната права.

Съоръжението ще побира 375 000 кубически метра боклук. Въвеждането му в експлоатация се налага поради запълване обема на първата клетка на новото регионално сметище, което е действащо от 2015 г.

Строителството на втората клетка е на обща стойност 3 415 104 лв. От тях 2 501 529 лв. са от вноски и отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците на общините, членове на регионалното сдружение.

Останалите 913 575 лв. са средства, отпуснати от ПУДООС, предназначени за финансиране на проекти за разширяване на съществуващи регионални депа за битови отпадъци при аварийни ситуации със запълнен капацитет.

До момента са положени устойчивият и изравнителният слой пръст, както и част от отводнителните съоръжения, след което е монтирано хидроизолационното оборудване на обекта и управлението на водите.

За отводняване на района на клетките е изграден дренаж за улавяне и отвеждане на подземни води. Довършват се и системите за третиране на инфилтрирали от отпадъците води и повърхностно отводняване, както и основите на газовите кладенци.

Регионално депо за неопасни отпадъци приема боклука на над 133 000 жители. Годишният му капацитет е 47 000 т. Предстои изграждане на още две клетки.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ