24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Пречиствателна станция – Пловдив получи Акт 16

Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив вече има Акт 16. Това съобщи заместник-кметът Пламен Райчев. 12-членна Държавна приемателна комисия с председател инж. Донка Соскова, старши инспектор в РДНСК-Пловдив подписа единодушно протокола за въвеждане в експлоатация, като не отправи никакви забележки по обекта.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от „Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС. Дейностите бяха изпълнени от „Главболгарстрой Пловдив“.

Пречиствателната станция не само ще даде възможност за пречистване на много по-голям обем отпадни води, а ще има и сериозен екологичен ефект за Пловдив и околността. Тук се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, сега ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор „Брезовско шосе-булевард Дунав“. Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите на града, както и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, заяви след подписването на Приемателния протокол заместник-кметът Райчев.

Той поясни, че това е най-модерното подобно съоръжение в цялата страна, като до голяма степен ще бъде обезпечено със собствена енергия. Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия.

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ