20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Пречиствателна станция – Пловдив получи Акт 16

Пречиствателната станция за отпадъчни води – Пловдив вече има Акт 16. Това съобщи заместник-кметът Пламен Райчев. 12-членна Държавна приемателна комисия с председател инж. Донка Соскова, старши инспектор в РДНСК-Пловдив подписа единодушно протокола за въвеждане в експлоатация, като не отправи никакви забележки по обекта.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от „Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС. Дейностите бяха изпълнени от „Главболгарстрой Пловдив“.

Пречиствателната станция не само ще даде възможност за пречистване на много по-голям обем отпадни води, а ще има и сериозен екологичен ефект за Пловдив и околността. Тук се заустват отпадните води от Северния колектор, изграден преди години, сега ще влязат и канализационните води от изграждащия се колектор „Брезовско шосе-булевард Дунав“. Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречисти водите на града, както и на няколко села, през чиито землища преминава северния колектор“, заяви след подписването на Приемателния протокол заместник-кметът Райчев.

Той поясни, че това е най-модерното подобно съоръжение в цялата страна, като до голяма степен ще бъде обезпечено със собствена енергия. Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия.

Related Articles

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ