През март: Ползваме 5% отстъпка при данъка за довнасяне

0

Националната агенция за приходите (НАП) ще публикува предварително попълнените данъчни декларации за физически лица. Те ще са достъпни чрез персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Данните в декларациите трябва да бъдат допълнени, а след това потвърдени от потребителите, напомнят от НАП.

В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми (от договор или хонорар, изплатени от юридическо лице) или необлагаеми възнаграждения, например ваучери за храна, допълват от Приходната агенция.

В декларациите ще се съдържа информация и за ползваните облекчения за родители, които са през работодател, както и за изплатени доходи от друга стопанска дейност – наем, обезщетения, пропуснати ползи или неустойки, награди от състезания.

От НАП уточняват, че има доходи, които данъкоплатецът сам трябва да попълни, в случаите, когато е придобил доходи от свободна професия или дейност като земеделски стопани.

През м. март може да се използва и 5% отстъпка от данъка за довнасяне.

Плащането му трябва да се осъществи до края на месеца, като от НАП съветват „предварително да си проверят дали имат такива публични задължения към момента на подаване на декларацията. Ако имат, е необходимо да ги платят и след това да подадат и своята декларация“.

Данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до месец септември има възможност за еднократна корекция на данните.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си