21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Представят книга за първите български дами с професия архитект

Книжката „Госпожо архитект,“ (запетайката не е грешка – бел. ред.) събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български жени архитекти. Литературното представяне е на 29 март от 18:30 ч. в София, в залата на Гьоте-институт България.

Текстове в изданието са резултат от проучванията на екипа на фондация „Български архитектурен модернизъм“ през последните 10 години – както в България, така и в множество архиви в Германия. В книгата има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Една от най-красивите сгради в Пловдив „Къщата с нимфите“ е проектирана от арх. Емилия Събева, италианка, омъжена за пловдивски лекар.

Книжното тяло е инспирирано от едноименната изложба, представена в Градската градина пред Народния театър в столицата, през юли 2022 година. В нея бяха показани на широката публика 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век.

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната, като ще бъде презентирана в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив.

Related Articles

Съюзът на ландшафтните архитекти отбелязва 20-годишен юбилей

На 14 юни Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА) отбелязва своя 20-годишен юбилей. По този повод се открива изложба на проектите, отличени в конкурса „Ландшафтен...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ