13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Представят за обществено обсъждане 12 проекта за развитие на Варна

„Варна – град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“ е концепцията с 12 проекта, които община Варна представя за обществено обсъждане. Гражданите, желаещи да се запознаят с проектните идеи могат да вземат участие в дискусията на 14 март от 14 часа в Юнашкия салон в града.

Община Варна е водещ партньор в разработването на концепцията на стойност 43,8 млн. лв. Тя е преминала първия етап на оценка по процедурата „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“ /КИТИ/ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Концепцията включва проектното предложение „Проектиране, ремонт и поддръжка на сектор от късноантичната стена на Одесос (датировка от края на IV – началото на VII в.)“ , открита при ремонтните дейности на ул. „Цар Симеон“. Предвидените мерки включват облагородяване на пространството между улиците „Козлодуй“, „Цар Симеон I“, „Д-р Л. Заменхоф“, експонирането на недвижимата културна ценност, изграждане на лапидариум (музей на открито, където да се експонират артефакти) и на посетителски информационен център.

Второто проектно предложение е „Реконструкция и ремонт на Летен театър – Варна“, като предвидените дейности включват основен ремонт на сградите, балкона и оградата, нов сценичен подиум, както и осигуряване на достъпна среда. Ще се подменят 2 400 бр. седалки в основното помещение и на балкона. Предвижда се и обновяването на озвучителната система и сценичното осветление. Това включва фасадното и парково осветление и оборудване за съблекални и гримьорни. Предвиден е още монтаж на подвижен покрив /тип Пергола/, както и на защитни тенти за седалки, позволяващи ползването на Летния театър при лоши атмосферни условия.

Включен е и проект за ремонт на площада пред ЖП гарата и девет улици в карето между улиците „Дунав“, „Дебър“, „Охрид“, „Преслав“ и „Девня“. Дейностите включват подмяна на пътната и тротоарните настилки, обособяване на пешеходни зони и велоалеи, поставяне на нова паркова мебел – пейки, кошчета, и обособяване на кътове за отдих.

Сред проектите е основният ремонт и прилагане на мерки по енергийна ефективност за детска градина „Чайка“. Те включват цялостен ремонт на учебното заведение, ново оборудване и облицоване на басейна, обособяване на кабинети за деца със специални образователни потребности.

Предвиден е общ проект по програма „Околна среда“ между Община Варна и Техническия университет. Той включва реконструкция на дерето, което минава през двора на университета чрез почистване, увеличаване на обема и изграждане на бетонно корито.

Представени са проекти на образователни институции или фирми-партньори. Сред тях са проектът на Медицински университет-Варна за обновяване на апаратура чрез закупуване на циклотрон за УМБАЛ „Св. Марина“. С общ проект участват ПГГСД „Н. Хайтов“ и училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Игнатиево за превенция на вторичната сегрегация в двете училища. Включени са и два проекта за облагородяване на туристическа инфраструктура в Шабла – единият за селищно образование „Кария“, а другият за природна забележителност „Скалния мост“ в село Тюленово.

Реализирани ще бъдат и инфраструктурни мерки за възстановяването на дерето в с. Куманово, община Аксаково. Предвидени са и два проекта за обучение на персонала на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт.

Related Articles

С близо 2 млрд. лв. финансират приоритетни общински проекти

723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са подписани от 13 февруари до днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей...

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ