24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен ден в Благоевград. Той ще се проведе на 27 февруари от 10.30 часа в зала „22 септември” на Общината. В него могат да участват всички потенциални кандидати от областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Първата покана за набиране на проектни предложения бе открита на 12 февруари 2024 г., като срокът за подаване на предложения изтича в 14.00 часа на 27 март 2024 г. Предвиденият бюджет по нея възлиза на над 32 млн. евро, като финансирането от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие е 80 %, а останалите 20 % са национално финансиране от страните, участващи в Програмата.

Средствата ще се отпускат за проекти за насърчаване на прехода към кръгова икономика и по-ефективно използване на ресурсите, управление на отпадъците, рециклиране и др., подобряване на опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските зони, и намаляване на всички форми на замърсяване. Могат да се подават и проекти за по-качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура – обучение от разстояние и в електронна среда, съвместни програми за обучение, повишаване на уменията и преквалификация с акцент върху цифровизацията и екологизирането на икономиката.

Третата приоритетна ос цели засилване на ролята на културата и устойчивия туризъм в икономическото развитие, социалното включване и иновации. Ще бъдат подкрепяни изпълнение на съвместни стратегически планове за развитие на туризма, надграждане на атракции и обекти, внедряване на технологични и цифрови платформи и инструменти за съвместно туристическо развитие и реклама, укрепване на дигиталното управление на туристическите дестинации, развитие на съвместното историческо и културно наследство, популяризиране на тематични маршрути и др.

Related Articles

Благоустрояват централната зона на Асеновград

Част от централната зона и пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград ще бъдат благоустроени. Това предвижда Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на общината. Проектната...

Показаха новите влакове за столичното метро

Снимки на новите влакове, които ще превозват пътници по линиите на софийското метро, бяха публикувани от чешкия производител Шкода Груп. Компанията показа кадрите от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ