18 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Правят експертна оценка на барелефите и скулптурите на МОЧА

Ще бъде изготвена експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на съветската армия, съобщиха от Областната администрация в София. Целта е да се установи тяхното състояние. След това ще се премине към изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата.

В изпълнение на заповед на главния архитект на Столичната община от 20 март е изработен План за безопасност и здраве, който вече се изпълнява. Поставената ограда гарантира живота и здравето на гражданите, което е първата и най-важна отговорност на държавата, подчертават от Областната администрация. От там уверяват, че се спазват всички законово предвидени процедури и определят за крайно несъстоятелни претенциите на определени политически субекти за „скришни и подмолни действия“ и липса на експертни становища.

Отбелязва се, че за Паметника на съветската армия е изготвена конструктивна експертиза за състоянието и носимоспособността на конструкцията.

От областната управа се противопоставят на всякакви форми за натиск върху нейната дейност, която е основана на стриктното спазване на закона.

Изтъква се още, че действията на администрацията по изпълнение на решението на Столичната община за преместването на МОЧА са публични и прозрачни.

Related Articles

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ