14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Поставиха паметна плоча на жп гарата в Пловдив

С поставяне на паметна плоча на жп гарата в Пловдив беше отбелязана 60-годишнината от пускането в експлоатация на първия електрифициран участък София-Пловдив, както и 135 години от издаването на Указ за създаване на Български държавни железници.

На събитието присъства и.д. зам.-генералният директор на НКЖИ инж. Кирил Костадинов, представители на “БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, граждани и приятели на железницата.

Пускането в експлоатация на първия електрифициран участък от жп мрежата става възможно след доставка на първите електрически локомотиви – серия 41, които са доставени през 1962 г. от заводите „Шкода“ – Пилзен в ЧССР. По-късно от същите заводи са закупени локомотиви от сериите 42-43 и 43-Р, които са усъвършенствани и модернизирани.

Във времето електрическата тяга се утвърждава като една от най-ефективните, икономични, екологични и рентабилни системи в жп транспорта.

В София, Горна Оряховица и Пловдив се създават енергостанции за поддържане на контактната мрежа, на жп картата вече се отбелязват електрифицираните жп участъци.

60 години по-късно с електрическата тяга се извършват 82 на сто от всички железопътни превози. В това отношение българската железница е сред водещите в света.

„Тук е мястото да се похвалим, че до няколко месеца НКЖИ ще разполага с 3 двупътни комбинирани машини за поддръжка на контактната мрежа, и на по-късен етап още 20 такива само за железен път. Това ще ни позволи да извършваме планирани и аварийни ремонти с по-добро качество и бързина.“, заяви зам.-генералният директор на НКЖИ инж. Кирил Костадинов.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ