20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Пословици и поговорки на 25 езика звучат в Пловдив в Международния ден на майчиния език

Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат днес в Културен център „Тракарт“. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език. Това е петото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив.

Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл“, мотивират избора си организаторите.

Екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите – първите християни, които говорят диалект на Исусовия – арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Екипът прави 10-минутен филм в областта Мардин в Югоизточна Турция, където са останали около 5000 живи носители на този език. Той ще бъде излъчен по време на събитието, а зрителите ще имат уникалния шанс да чуят поздрава на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света – „Дейрул Зафаран“ – на суриански. Сред участниците в събитието ще бъдат момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Емоционален финал на вечерта ще сложат звездните изпълнители от последното издание на музикалното риалити „Гласът на България“ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева. Заедно с участниците те ще изпълнят незабравимия хит на Майкъл Джексън „Heal The World“. Началото на събитието в Културен център „Тракарт“ е в 18 часа.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ