36 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Започва акция „Зима“

От 1 до 7 ноември полицаите няма да глобяват за липса на зимни гуми

От 1 до 30 ноември 2022 г. на територията на страната се провежда традиционната акция „Зима“, съобщиха от МВР. Тя се провежда по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с Българския Червен кръст и други държавни институции.

Акцията се провежда в три кампании, които и тази година са със следните акценти:

От 1 до 10 ноември 2022 г.– кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планира се съвместно с органите на местната власт извършването на проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2022 г.. Тя е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

  • Ще бъде отбелязан и Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който тази година е на 20 ноември (неделя).

Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ е планирана през периода 21 – 30 ноември 2022г.. Тя е насочена към контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.

От пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва: да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм; да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство; да се движат с изправна стъклопочистваща система.

От „Пътна полиция“ уточниха, че до 7 ноември няма да се налагат санкции за липса на зимни гуми.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ