27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Показват красотата на Русе в изложба

Над 120 снимки разкриват историята на русенската фотография

Повече от 120 оригинални фотографии от периода 1870 – 1920-а година са подредени в изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“. Тя може да се види в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Експозицията е съвместна инициатива на културната институция и Йовчо Стоянов от Сдружение „РусчукБГ“.

Фотосите са запечатали и показват по артистичен начин красотата и непреходността на русенското изкуство, архитектура и природни забележителности.

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на града през следващите две седмици, като тя включва и експонати от фондовете на русенската библиотека. Те са носители на историческата памет на града, като част от тях са дори отпреди Освобождението. Освен снимков материал, могат да бъдат разгледани и книги, включващи малко известни факти за града. Специално за празника на града – 6-и май ще бъдат представени и допълнителни фотографии.

В колекцията на Йовчо Стоянов се съхраняват над 400 оригинални стари фотографии на твърд картон (вид паспарту на дебел картон със сух печат на лицето и литографиран гръб) от всички русенски фотоателиета през периода 1870-1930 година. Тези снимки са „своеобразен портрет на епохата”, показват хора, локации, архитектура…..

Известно е, че Русе е един от първите градове у нас, в който прониква фотографията. По река Дунав пристигат пътуващи фотографи, но още преди Освобождението някои от тях отсядат трайно в Русе и разкриват собствени фотоателиета.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ