16 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Подменят осветлението в три варненски квартала

Три района на Варна ще имат скоро модерно осветление. Новите светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив са осигурени по проект „Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в район „Младост“. Предвиждат се нови лампи на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства.

Настоящото състояние на осветлението в район „Младост“ е остаряло, амортизирано и с голям разход на енергия. Поддръжката е скъпа, тъй като има повече от хиляда осветителни тела, основно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и голяма консумация на електроенергия. Наличните табла са съставени от амортизирани компоненти и това не дава възможност да се извършва ефективен мониторинг и управление на мрежата, а поради остарялата система постоянно нараства броят на авариите, обясни преди време зам.-кметът Христо Иванов.

Предстои подмяна на амортизирани осветители с нови светодиодни LED осветители с високо качество и повишен светлинен добив, добавяне на липсващи осветители, внедряване на модерна система за управление на уличното осветление и изграждане на автономна фотоволтаична система. Това ще намали разходите за поддръжка, консумативи и изразходвана електроенергия и ще подобри нощното осветление на улиците и междублоковите пространства в района. Двата най-очевидни резултата от проекта са директно въздействие върху климатичните промени чрез намаляване на парниковите емисии СО2 и намаляване на разходите за общината чрез поставяне на по-ефективно осветление, обясни Франк Де Вит, представител на норвежката компания, партньор по проекта.

Очакваните годишни резултати са намаление на разходите за електроенергия за улично осветление с близо 110 000 лв. и емисиите на CO2 – с 714,02t СО2.

Общата стойност на проекта е 1,3 млн. лв., от които безвъзмездната е в размер на 713 306 лв. Средствата са осигурени от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Продължителността на проекта е 10 месеца.

Related Articles

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ