14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Подготвя се 3D карта и енциклопедия на минералните извори в България

3D карта на минералните води у нас разработва екип от Българската академия на науките, информират от Националната камара на минералните води. Подготвя се и енциклопедия на минералния ресурс на България.

В нея всеки регион ще бъде описан със своите извори като история, местоположение и химически състав. Целта е информацията да достигане до потенциални инвеститори, туристи и всички, които се стремят да водят здравословен начин на живот.

Над 240 находища на минерална вода има в страната. Техните ресурси са оценени на 5600 литра в секунда при температури между 20 и 100 градуса. Това е съществен ресурс, категорични са хидролози, балнеолози, лекари и учени. Освен привличането на туристи от чужбина, тази е-карта може да доведе до популяризирането на страната ни като балнеотуристическа дестинация. Геотермалните ресурси на България могат да бъдат фактор за развитието на по-изоставащи икономически региони, стига да се инвестира в това природно богатство.

Изводите от проведени в последно време кръгла маса и дискусия в Народното събрание са, че както за сградите на старите минерални бани, така и за минералната вода като ресурс, са необходими: национална стратегия и междуведомствена работна група между институциите, централизирано управление, уредена собственост, актуализиране на базата данни за находищата, добри модели за икономически ползи и реклама, постигане на баланс с бутилиращите компании и публично-частно партньорство, осигуряване на фонд за охранителни зони и инвестиции, механизъм за разработване на нови каптажи, повече и по-добра комуникация с жителите на местно ниво.

Related Articles

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ